FAQ – Veelgestelde vragen en antwoorden
Algemene vragen
QA Text:
In Nederlands sterven 54 mensen per dag1 aan de gevolgen van roken. Met elke sigaret ademen rokers meer dan 5000 chemische stoffen in. Daarom zijn de gevolgen van roken het zwaarst voor onze longen. De oorzaak daarvan zijn de giftige kleine deeltjes in de tabaksrook die we onder het begrip “teer” samenbrengen. Als die voortdurend worden ingeademd, verstoren ze de werking van de luchtpijptakken en kunnen ze ziekten veroorzaken, zoals de zogenaamde "rokershoest" of COPD (chronische obstructieve longziekte).
Bovendien stijgt het risico op kanker voor een roker enorm: Rokers krijgen vaker longkanker en andere soorten kanker, zoals bijvoorbeeld keel-, mond- of strottenhoofdkanker. Bij vrouwen neemt het risico op baarmoeder- en borstkanker toe. Vaak komen ook hart- en vaatziekten voor, zoals hartinfarcten, beroertes en hoge bloeddruk. Het tabaksgebruik verhoogt bovendien het risico op onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen en kan leiden tot een vervroegde menopauze.
Zelfs passief roken kan heel schadelijk zijn voor de gezondheid.
1Trimbos Instituut via: https://www.rokeninfo.nl/professionals/cijfers-gebruik-en-gevolgen/ziekte-en-sterfte1/sterfte
Lees hier meer over de gevolgen van roken op de gezondheid.
Terug naar bovenJe lichaam begint zich al enkele uren na je laatste sigaret te herstellen: Na 20 minuten worden de bloeddruk en de polsslag weer normaal, na twee dagen verbetert je reuk- en smaakzin en na drie dagen kan je beter ademen.
Bovendien verminder je door te stoppen met roken het risico op alle types kanker. Ook het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct, hoge bloeddruk of een beroerte, daalt en de levensverwachting stijgt. Lees hier meer over de voordelen van het stoppen met roken.
Terug naar bovenDe stof nicotine is niet kankerverwekkend en veroorzaakt geen hart- en vaatziekten. Het zijn de talrijke andere stoffen in de tabaksrook die schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij de therapie met nicotinevervangers wordt de nicotine uit de sigaretten vervangen door therapeutische nicotine en de talrijke schadelijke stoffen van de sigaretten zitten er niet bij. Als de nicotine op die manier in het lichaam terechtkomt, wordt een lagere nicotinespiegel bereikt dan met sigaretten. Toch is die voldoende om het verlangen naar een sigaret en ontwenningsverschijnselen succesvol te verminderen. Bovendien gebeurt de opname van nicotine bij het gebruik van nicotinevervangende preparaten een stuk trager dan via de sigaret – daardoor blijft ook de verslavende kick achterwege.
Terug naar bovenAls je stopt met roken, ondergaat het lichaam een nicotineontwenning. Die heeft vaak tot gevolg dat er ontwenningsverschijnselen optreden zoals nervositeit of geprikkeldheid. NICORETTE® helpt je door die symptomen te verzachten en de kans op een permanente rookstop te verhogen. De therapeutische nicotine vervangt de nicotine uit het tabaksgebruik, zodat het lichaam langzaam kan wennen aan een lagere nicotinespiegel.
Terug naar bovenNICORETTE® ondersteunt je bij een duurzame rookstop. In plaats van met elke sigaret de rook te inhaleren, die uit meer dan 5000 verschillende stoffen bestaat die schadelijk zijn voor de gezondheid en kankerverwekkend kunnen zijn, krijg je met NICORETTE® therapeutische nicotine toegediend. Die wordt via de slijmvliezen in de mond opgenomen.
NICORETTE® is bovendien beschikbaar in verschillende doseringen. Om het hulpmiddel zijn effect volledig te laten bereiken, heb je een voldoende hoge dosering nodig. Je kan de hoeveelheid toegediende nicotine met NICORETTE® controleren en geleidelijk aan verminderen.
Wij bevelen een therapieperiode aan van minstens 12 weken, om het lichaam de kans te geven de nicotine te ontwennen en de gewoonten die gekoppeld zijn aan het roken te veranderen. Zo kan NICORETTE® zijn maximale effect bereiken en helpen om langdurig en succesvol rookvrij te blijven.
Terug naar bovenAl in de kritische beginfase na de rookstop geeft NICORETTE® individuele ondersteuning. Voor verschillende niveaus van afhankelijkheid en verschillende methodes hebben wij voor jou de geschikte farmaceutische vormen beschikbaar: spray of kauwgom. Met nicotinevervangende preparaten kunnen ontwenningsverschijnselen verzacht worden, zodat je je op het veranderen van je gewoonten kan focussen.
Terug naar bovenNICORETTE® heeft het geschikte nicotinevervangende preparaat in huis voor verschillende types rokers. Afhankelijk van de omvang van het sigarettenverbruik hebben wij verschillende hulpmiddelen in ons gamma. We houden hierbij ook rekening met individuele wensen.
Om onmiddellijk te stoppen zijn alle NICORETTE®-hulpmiddelen geschikt.
De NICORETTE® Spray biedt snel hulp in moeilijke momenten.
Als onmiddellijk stoppen met roken te zwaar is, kan je je sigarettenverbruik en de toevoer van nicotine ook stapsgewijs verminderen met NICORETTE Kauwgom of de NICORETTE Spray. Zie ook Therapie met nicotinevervangers.
Terug naar bovenMeer dan 130 klinische onderzoeken bevestigen de werkzaamheid en de veiligheid van de Therapie met nicotinevervangers. Met nicotinevervangers werd in vergelijking met een placebo (een product zonder actieve stof) de kans op een langdurige rookstop verdubbeld en met NICORETTE® Spray werd die kans zelfs 2,5 keer groter.
Terug naar bovenNee. Tijdens het roken inhaleer je schadelijke stoffen zoals teer via de sigarettenrook. De nicotine is weliswaar verantwoordelijk voor de verslaving, maar hart-, vaat- en andere ziekten worden veroorzaakt door de talrijke andere stoffen in de rook.
NICORETTE® geneesmiddelen daarentegen bevatten die schadelijke substanties niet. Ze bevatten wel therapeutische nicotine die volgens de huidige stand van de wetenschap niet kankerverwekkend of schadelijk is voor het hart en de bloedvaten. De nicotine komt niet zoals bij het roken via de longen in het bloed, maar via de huid of het mondslijmvlies. Zo worden de ontwenningsymptomen en de drang om te roken verzacht zonder dat de verslaving in stand wordt gehouden.
De kans op een nieuwe verslaving aan NICORETTE preparaten is klein omdat de nicotine-opname niet zo snel gebeurt als tijdens het roken. Het fysieke verlangen naar de sigaret wordt op die manier ingevuld. Bovendien kan je de toevoer van nicotine met nicotinevervangende preparaten goed regelen. Omdat de dosering tijdens de therapie met NICORETTE® geleidelijk wordt verminderd, ben je op het einde volledig ontwend van de nicotine. (zie ook Therapie met nicotinevervangers )
Terug naar bovenDe therapeutische nicotine wordt opgenomen via het mondslijmvlies. Doordat de nicotine vervangen is, worden het verlangen naar de sigaret en de symptomen van de ontwenning minder erg. NICORETTE® helpt je je verlangen naar de sigaret onder controle te houden. Op die manier kan de nicotinetoevoer geleidelijk aan verminderen, en kan je lichaam geleidelijk aan de nicotine ontwend geraken. Zo wordt het afscheid van de sigaret makkelijker en verhoogt je kans op permanente vrijheid zonder de sigaret.
Terug naar bovenNICORETTE® geneesmiddelen helpen je de ontwenningssymptomen te verzachten en maken zo het stoppen met roken gemakkelijker. Normaal is het voldoende de producten circa 3 maanden te gebruiken om met succes helemaal te stoppen. Maar voor enkele rokers is deze periode een beetje te kort. Zonder nicotinevervangers is het gevaar reëel dat ze weer naar de sigaret grijpen.
Dan kan het nodig zijn dat ze de NICORETTE® hulpmiddelen langer gebruiken, tot een half jaar. Als de definitieve rookstop na 6 maanden nog niet bereikt is, is het nuttig om extra medische en therapeutische hulp in overweging te nemen. Om terugval te vermijden mag je ook na 6 maanden nog af en toe een nicotinevervanger gebruiken.
Belangrijk: De therapeutische nicotine is volgens de huidige stand van de wetenschap niet kankerverwekkend of schadelijk voor de bloedsomloop. De schade aan de gezondheid door het roken wordt veroorzaakt door de schadelijke stoffen in de sigarettenrook. Als je de producten na 6 maanden nog regelmatig gebruikt, moet je toch even met je arts overleggen. Je kan de precieze doseringen vinden onder Therapie met nicotinevervangers.
Terug naar boven FAQ NICORETTE® Spray
QA Text:
Doordat de oplossing in de mond verstoven wordt, komt de nicotine meteen en rechtstreeks in contact met de slijmvliezen. Via die slijmvliezen wordt deze snel in het lichaam opgenomen. Aanbevolen dosis: start met één verstuiving van 1 mg/spray. Vermindert je trek niet na enkele minuten, gebruik dan een tweede verstuiving. Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat 2 verstuivingen van NICORETTE® 1mg/spray de drang om te roken binnen 30 seconden verlichten.
Terug naar bovenSchuif eerst de knop met je duim naar beneden tot je hem lichtjes naar binnen kan drukken. Druk niet te hard. Houd daarna de knop ingedrukt en schuif je duim weer naar boven om vervolgens de bovenkant van de verstuiver te ontgrendelen. Laat dan de knop los. Voor meer informatie kan je hier de demonstratievideo bekijken.
Terug naar bovenDat is op zich niet zo erg, maar het is zeker niet de bedoeling. Om te voorkomen dat de spray je lippen raakt, hou je de verstuiver zo dicht mogelijk bij je mond. Om te vermijden dat hij in je keel terechtkomt, mag je niet inademen of slikken tijdens het verstuiven. Probeer voor het beste resultaat ook gedurende de eerste seconden na de verstuiving niet te slikken. Bekijk hier de demonstratievideo !
Terug naar bovenAls je de spray voor het eerst gebruikt of als je hem een paar dagen niet gebruikt hebt, moet je de spraypomp eerst voorbereiden. Druk een paar keer stevig op de bovenzijde tot een fijne mist verschijnt. Bekijk hier de demonstratievideo !
Terug naar bovenEén verstuiving komt neer op 1 dosis van 1 mg. Indien je behoefte aan een sigaret na één verstuiving nog niet onder controle is, mag je eventueel een tweede gebruiken. Gebruik maximaal 4 dosissen per uur en in totaal niet meer dan 64 verstuivingen over 16 uur per periode van 24 uur. Het is de bedoeling dat je het stappenplan volgt en je nicotineverslaving geleidelijk afbouwt.
Terug naar bovenNee, de spray mag niet gebruikt worden in combinatie met andere nicotinevervangers.
Terug naar bovenStoppen met roken is de enige en meest doeltreffende maatregel om je gezondheid en die van je baby te bevorderen. Daarom wordt geadviseerd om helemaal te stoppen met roken zonder gebruik van nicotinevervangers. Het risico dat gepaard gaat met blijven roken kan een groter gevaar inhouden voor je baby dan het gebruik van nicotinevervangende producten in een rookstopprogramma onder toezicht. Indien je zwanger bent, mag het gebruik van NICORETTE® 1mg/spray alleen worden opgestart na advies van een zorgverlener.
Terug naar bovenNee, NICORETTE® 1mg/spray mag niet gebruikt worden door adolescenten jonger dan 18 jaar.
Terug naar boven FAQ NICORETTE® Kauwgom
QA Text:
Nee, de kauwgom mag niet gebruikt worden in combinatie met andere nicotinevervangers.
Terug naar bovenZwangere vrouwen wordt afgeraden NICORETTE®; te gebruiken. Het is echter bewezen dat roken tijdens de zwangerschap schadelijk is voor de baby. Voordat je de kauwgommen gebruikt tijdens de zwangerschap, vraag eerst advies aan je dokter.
Terug naar bovenAls je de aanbevolen dosis en gebruiksrichtlijnen respecteert, is er geen risico op overdosering.
Als je echter te weinig kauwgommen gebruikt, krijgt je lichaam niet genoeg nicotine binnen en komt de zin om te roken sneller terug.
Afhankelijk van de ernst van je verslaving moet je de kauwgom 2 mg of 4 mg gebruiken. Als je wil weten hoe zwaar je verslaafd bent, kan je op deze website een test vinden.
Terug naar boven8 tot 12 kauwgommen per dag – met de gepaste concentratie – volstaan (met een maximum van 14 kauwgommen per dag). Wij raden je aan de therapie gedurende minstens drie maanden voort te zetten, omdat het risico op terugvallen dan het grootst is. Na drie maanden kan je geleidelijk aan afbouwen.
Terug naar bovenZwaar aan nicotine verslaafde rokers, die meer dan 20 sigaretten per dag roken of die hun eerste sigaret binnen de 30 minuten na het ontwaken roken, moeten vanaf het begin de kauwgom van 4 mg gebruiken. Voor de andere rokers is de kauwgom van 2 mg over het algemeen voldoende, maar als de zin in roken blijft bestaan is het aanbevolen de kauwgom van 4 mg te gebruiken. Volg de adviezen in de bijsluiter. Op die manier ontvang je precies de hoeveelheid nicotine die je nodig hebt om je zin in roken te bedwingen.
Terug naar boven FAQ Aannames en onjuiste veronderstellingen
QA Text:
Feit: Het is niet bewezen dat nicotine kanker veroorzaakt. Sigarettenrook bevat meer dan 5000 andere chemische stoffen. Van een groot aantal daarvan is bekend dat ze kankerverwekkend zijn. Vooral aromatische koolwaterstoffen en nitrosamines zijn stoffen die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor longkankers en andere vormen van kanker. De risico’s die gepaard gaan met nicotinevervangende therapie (NVT) die wordt gebruikt als hulp bij rookstop, zijn verwaarloosbaar vergeleken met de risico’s van roken.
Terug naar bovenFeit: De belangrijkste ongewenste bijwerking van nicotine in tabaksproducten is de afhankelijkheid, die door het gebruik van tabak wordt onderhouden. Gezien de meeste rokers verslaafd zijn aan nicotine, blijven ze zichzelf blootstellen aan de giftige stoffen in sigaretten. Het zijn de andere chemische stoffen die in de sigaretten zitten, en niet de nicotine, die verantwoordelijk zijn voor de meeste schadelijke effecten van roken.
Terug naar bovenFeit: Het is niet de nicotine, maar de teer in de sigaretten die de lelijke geelbruine verkleuring van vingers en tanden veroorzaakt.
Terug naar bovenFeit: De voordelen van de nicotinevervangende therapie die wordt gebruikt om te stoppen met roken, wegen ruimschoots op tegen de risico's van roken. De nicotine die in de nicotinevervangende therapie zit, wordt vervaardigd door middel van farmaceutische methodes die aan regels onderworpen zijn, terwijl de nicotine in sigaretten aan geen enkele reglementering onderworpen is. Vergeleken met de nicotinevervangende therapie bevatten sigaretten meer dan 5000 andere chemische stoffen. Het zijn die stoffen, en niet de nicotine, die verantwoordelijk zijn voor de meeste schadelijke effecten.
Terug naar bovenFeit: Het is bewezen dat het risico op verslaving aan de nicotine in geneesmiddelen zeer zwak is in vergelijking met de nicotine die in tabaksproducten zit. Er zijn zeer weinig gevallen bekend van misbruik van nicotinevervangende therapie vergeleken met tabaksproducten. De kans op misbruik (d.w.z. een gebruik om andere redenen dan stoppen met roken) en verslaving aan geneesmiddelen op basis van nicotine is zeer klein.
Terug naar bovenFeit: Sigaretten bevatten nicotine, een opwekkende stof. De meeste rokers worden een beetje dikker wanneer ze stoppen met roken. Bij de nicotinevervangende therapie komt nicotine vrij (minder dan bij sigaretten) en het is gebleken dat nicotinevervangende therapie kan helpen de gewichtstoename te beheersen bij mensen die proberen te stoppen met roken.
Terug naar boven